piątek, 22 czerwca 2012

Truskawkowy biszkopt

Nazwa tego ciasta powinna brzmieć: "znikający biszkopt" ponieważ nim zdąży wystudzić się już go nie ma :)

Składniki:

  • 8 jaj
  • dwie łyżki śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki
  • cukier puder
Przygotowanie:

Białka ubić na pianę na sztywno. Dodać cukier ubijać dalej gdy masa będzie lśniąca dodać żółtka i śmietanę. Gdy masa będzie żółta i puszysta dodać mąkę proszek do pieczenia i wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć osuszone truskawki  i włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec aż biszkopt się zetnie i zarumieni.



Przepis pochodzi z książki "Pyszne ciasta"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz