Szarlotka hmm... brzmi zwyczajnie ale ten przepis odkryje przed Wami nową postać tego popularnego ciasta. Nawet jeśli nie jesteś smakoszem szarlotkowym - wypróbuj - ten przepis jest naprawdę inny.
Są dwie wersje na lato z dodatkiem cytryny - wtedy jest taka odświeżająca lekka i na chłodniejsze dni wersja z pomarańczą która od razu kojarzy się z Bożym Narodzeniem i ten smak świąt... dosłownie można się poczuć jak na święta :)
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 30 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
Na masę jabłkową:
- 2 kg jabłek
- 15 dag cukru
- cynamon
- cukier waniliowy
- starte biszkopty ok 6 szt
- rodzynki (ilość wg uznania)
- 1 duża pomarańcza lub cytryna
- cukier puder (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą. Dokładnie wyrobić ciasto, zapakować w folię, włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać wykroić gniazda. Połowę jabłek pokroić wrzucić do garnka z małą ilością wody (dosłownie pół szklanki wody) i gotować pod przykryciem. Drugą połowę jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do tych jabłek dodać cynamon ilość wg uznania, cukier waniliowy rodzynki startą skórkę z całej pomarańczy lub cytryny. Następnie wrzucamy starte jabłka wraz z pozostałymi składnikami do masy gotującej się. Mieszamy chwilkę. Tak aby aromat przeszedł całość i dokładnie przeniknęły przyprawy do masy. Odstawiamy. Włączamy piekarnik. Teraz część dalsza ciasta. :)
Ciasto dzielimy na dwie części - trochę nie równe bo więcej ciasta wałkujemy i przekładamy na blachę robimy w cieście dziurki widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok 0,5h. Po tym czasie wyjmujemy spód posypujemy go startymi biszkoptami i wykładamy masę jabłkową na ciasto. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o największych dziurkach na masę jabłkową i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Szarlotka smakuje najlepiej na dzień następny :)
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Pyszne ciasta"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz