poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ciasto z jabłkami

  • Jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 szklanki mąki ziemiaczanej
  • Szklanka cukru
  • Cukier waniliowy
  • Łyżeczka cynamonu
  • 4 jaja
Spsób przygotowania:


Obrać jabłka. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać cukier i cynamon (jesli ktoś lubi). Ubić pianę z białek dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać. Dodać żółtka - ubijać dalej. Następnie dodać mąkę ziemiacznaną.Ubijać dalej. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać. Na wyłożoną folią aluminiową posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę wyłożyć starte jabłka. Na jabłka wykładamy masę. Pieczemy ciasto ok pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.


Smacznego!


Ciasto jest lekkie i puszyste. Należy pilnować by się nie przypaliło. Jak tylko będzie rumiane wyjmujemy je z piekarnika. Inaczej będzie suche i tym samym będzie niezbyt apetycznym deserem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz