- Jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,25 szklanki mąki ziemiaczanej
- Szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- Łyżeczka cynamonu
- 4 jaja
Obrać jabłka. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać cukier i cynamon (jesli ktoś lubi). Ubić pianę z białek dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać. Dodać żółtka - ubijać dalej. Następnie dodać mąkę ziemiacznaną.Ubijać dalej. Dodać mąkę. Delikatnie wymieszać. Na wyłożoną folią aluminiową posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę wyłożyć starte jabłka. Na jabłka wykładamy masę. Pieczemy ciasto ok pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Smacznego!
Ciasto jest lekkie i puszyste. Należy pilnować by się nie przypaliło. Jak tylko będzie rumiane wyjmujemy je z piekarnika. Inaczej będzie suche i tym samym będzie niezbyt apetycznym deserem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz