sobota, 28 kwietnia 2012

Trio jabłkowo- pomarańczowo-cynamonowe


Babeczki wykonane wg tego przepisu  są idealną słodkością do kawy, kakao czy też  mleka.Polecam je szczególnie bo są przepyszne - nawet gdy nie dodamy cynamonu - są orzeźwiające i smaczne - idealne na cieplejsze dni :)

Składniki: 

·         2  szklanki mąki
·         ½ szklanki cukru
·         Cukier waniliowy
·         Jogurt naturalny (300g)
·         2 jaja
·         10 dag masła
·         3 jabłka
·         Cynamon
·         Łyżeczka sody
·         Pół opakowania płatków migdałowych
·         Foremki papierowe do pieczenia

Sposób przyrządzenia: 

Masło rozpuszczamy – zostawiamy do ostudzenia.

Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę dodajemy 2-3 łyżki cukru trochę cynamonu i otartą skórkę z pomarańczy.

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jogurt naturalny, jaja, sodę energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy – dodajemy wcześniej zrobioną masę jabłkową – mieszamy.

Sposób na kruszonkę na wierzch babeczek: 

Pół opakowania płatków migdałowych 2 łyżki cukru i 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki łączymy ze sobą.

Do foremek wykładamy po łyżce ciasta i posypujemy kruszonką. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Ozdabiamy dowolnie :)




Przepis pochodzi z "Pyszne ciasta" Biblioteczka Poradnika Domowego (oryginalny tytuł: "Malinowe babeczki z kruszonką") - zmodyfikowany dość mocno :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz