sobota, 28 kwietnia 2012

Muffinki z brzoskwiniami


Muffinki te są bardzo delikatne, w smaku migdałowo – pomarańczowe. Ciasto jest odpowiednio nawilżone a marcepan nadaje im charakterystycznego smaku który każdy polubi 

Składniki: 

·         Puszka brzoskwiń
·         ¾ kostki masła
·         2/3 szklanki cukru
·         Cukier waniliowy
·         Szczypta soli
·         3 jaja
·         Skórka z pomarańczy
·         1,5 szklanki mąki
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 opakowanie masy marcepanowej
·         Foremki papierowe do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Otwieramy brzoskwinie kroimy na połówki i odsączamy. 

Masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jaja, na końcu dodajemy skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Mieszamy. Przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodajemy i znów ucieramy aż powstanie gęsta jednolita i puszysta masa. 

Kroimy masę marcepanową w kostkę (drobną) i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. 

Ciasto nakładamy do papierowych foremek podpiekamy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni po czym układamy po połówce brzoskwini na muufince i znów wkładamy do piekarnika na 10-15 min –pieczemy je w dalszym ciągu w 200 stopniach . 

Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy. 






Przepis pochodzi z czasopisma: albo Claudia albo Olivia albo Świat kobiety - niestety nie pamiętam z której z gazet był on :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz