Ciasto drożdżowe:
- kostka drożdży
- szklanka mleka
- 1 kg mąki
- 4 jaja
- łyżeczka soli
- kostka masła
- łyżeczka cukru
- 1 mała główka kapusty
- grzyby (mogą być różne w zależności od upodobań)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- natka pietruszki, szczypiorek
- 2 cebule
- karkówka lub inne mięsko wedle upodobań ;)
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia
Sposób wykonania:
Zacznijmy od farszu:
Kapustę umyć, pokroić w pasemka, marchewkę, pietruszkę, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać, pokroić w talarki. Warzywa wrzucić do wrzącej wody z łyżeczką masła i łyżeczką soli. Gotować aż będą miękkie. Mięso także pokroić na kawałki wrzucić do gotującej się wody - gotować ok 20 - 30 min.Tak samo postąpić z grzybami. Kiedy wszystko się ugotuje należy wszystko razem zmielić.(Oczywiście troszkę przestudzić należy wszystko zanim przystąpi się do mielenia). Następnie przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
A teraz ciasto:
Mleko ugotować wlać do miski. Przestudzić. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, i mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć.
Gdy drożdże wyrosną dodać mąkę, jaja, sól. Wygniatać aż będzie jednolite. Dodać rozpuszczone ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie już wyrobione posypujemy mąką zostawiamy je w ciepłym miejscu i przykrywamy. Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy (na ok 0,5 cm) i nożem tniemy na grube pasma. Nadziewamy farszem zawijamy i kroimy w małe porcje. Pieczemy w temp. ok 180 stopni ok 15 - 20 min aż będą rumiane.
Życzę wszystkim smacznego!
Trochę pracy jest przy nich ale dzięki temu ze wszystkie składniki są świeże uzyskujemy pyszne i rumiane paszteciki nadające się do barszczu, bulionu lub po prostu jako szybka przekąska w dniu pełnym wrażeń. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz