poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Samkowite paszteciki




Ciasto drożdżowe:
  • kostka drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 kg mąki
  • 4 jaja
  • łyżeczka soli
  • kostka masła
  • łyżeczka cukru
Farsz:
  • 1 mała główka kapusty
  • grzyby (mogą być różne w zależności od upodobań)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • 2 cebule
  • karkówka lub inne mięsko wedle upodobań ;)
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia


Sposób wykonania:


Zacznijmy od farszu:


Kapustę umyć, pokroić w pasemka, marchewkę, pietruszkę,  zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać, pokroić w talarki. Warzywa wrzucić do wrzącej wody z łyżeczką masła i łyżeczką soli. Gotować aż będą miękkie. Mięso także pokroić na kawałki wrzucić do gotującej się wody - gotować ok 20 - 30 min.Tak samo postąpić z grzybami. Kiedy wszystko się ugotuje należy wszystko razem zmielić.(Oczywiście troszkę przestudzić należy wszystko zanim przystąpi się do mielenia). Następnie przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami.


A teraz ciasto:
Mleko ugotować wlać do miski. Przestudzić. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, i mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryć.
Gdy drożdże wyrosną dodać mąkę, jaja, sól. Wygniatać aż będzie jednolite. Dodać rozpuszczone ciepłe masło. Kiedy ciasto będzie już wyrobione posypujemy mąką zostawiamy je w ciepłym miejscu i przykrywamy. Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy (na ok 0,5 cm) i nożem tniemy na grube pasma. Nadziewamy farszem zawijamy i kroimy w małe porcje. Pieczemy w temp. ok 180 stopni ok 15 - 20 min aż będą rumiane.


Życzę wszystkim smacznego!


Trochę pracy jest przy nich ale dzięki temu ze wszystkie składniki są świeże uzyskujemy  pyszne i rumiane paszteciki nadające się do barszczu, bulionu lub po prostu jako szybka przekąska w dniu pełnym wrażeń. ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz