Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 budyń bananowy lub waniliowy na 0,5 l mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 0,5 l mleka,
- 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki żelatyny,
- 0,5 l śmietany kremówki 30 %,
- 1 cukier waniliowy.
Ponadto:
- 6 dużych dojrzałych bananów /najlepiej takich w kropki tylko nie poobijanych/,
- sok z 1 cytryny,
- 1 gorzka czekolada
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Nastepnie dodać mąkę proszek budyniowy i
proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę o wym ok.
20x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Upiec w temp. 180oC na jasno brązowy kolor i ostudzić.
Masa:
Masa:
Ugotować budyń na mleku z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do gorącego budyniu wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie się studził pokroić banany na plasterki i polać sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.
Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać chłodny, ale nie sztywny budyń. Masę wyłożyć na bananach. Następnie na masie poukładać pozostałe banany i całość polać pozostałą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz