piątek, 4 maja 2012

Ciasto z bananami, czekoladą i kremem waniliowym

 Pyszny krem bez dodatku masła - puszysty delikatny w smaku do tego banany które nadają cudownego aromatu i świeżości do tego smakołyku - uzupełnieniem  jest leciutkie ciasto. Polecam na takie dni jak dziś - deszczowo - burzowe :)

Składniki: 

Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 budyń bananowy lub waniliowy na 0,5 l mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
  • 0,5 l mleka,
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %,
  • 1 cukier waniliowy.
Ponadto:
  • 6 dużych dojrzałych bananów /najlepiej takich w kropki tylko nie poobijanych/,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 gorzka czekolada
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka. Nastepnie dodać mąkę proszek budyniowy i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać na blaszkę o wym ok. 20x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temp. 180oC na jasno brązowy kolor i ostudzić.

Masa:

Ugotować budyń na mleku z dodatkiem 4 łyżek cukru. Do gorącego budyniu wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy budyń będzie się studził pokroić banany na plasterki i polać sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka.

Śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodawać chłodny, ale nie sztywny budyń. Masę wyłożyć na bananach. Następnie na masie poukładać pozostałe banany i całość polać pozostałą czekoladą.
   
Ciasto przed podaniem schłodzić.




 
 

Przepis pochodzi z   http://www.wielkiezarcie.com/recipe50438.html  (zmodyfikowałam go troszkę)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz