piątek, 4 maja 2012

Kruche ciasteczka z daktylami

Bardzo specyficzny smak, nie każdemu zasmakuje - moje kubki smakowe polubiły daktyle & cytrynę w kruchym ciasteczku - nietypowe i pyszne połączenie.

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 25 suszonych daktyli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
Daktyle kroimy na plasterki. Z miękkiej margaryny, żółtek, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Dodajemy skórkę z cytryny, aromat i posiekane daktyle. Zagniatamy ponownie ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które potem delikatnie rozpłaszczamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy około 15 minut.







 Przepis pochodzi z  http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/kruche-ciasteczka-z-daktylami/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz