piątek, 4 maja 2012

Kakaowe muffiny z bananami

 Cudownie pyszne babeczki, rozpływają się w ustach pełne smaku, aromatu bananów. Idealne jako przekąska podczas pracy przy komputerze lub na piknik. Ich wyjątkowość i smak potwierdzają dzieci którym bardzo smakują i szybko znikają z talerza....

Składniki:
  • 3 przejrzałe banany
  • 125ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 100g brązowego cukru
  • 225g mąki
  • 3 łyżki kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao i sodę. Wymieszaj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu rozgnieć banany na papkę (użyłam tłuczka do ziemniaków), następnie dodaj olej i jajka i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do mąki. Delikatnie przemieszaj, tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 15-20 min aż babeczki pięknie wyrosną. Przełóż na dużą deskę do wystudzenia. Smacznego :)














Przepis pochodzi z książki  Nigella Lawson "Kitchen".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz