Składniki:
- 3 przejrzałe banany
- 125ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 100g brązowego cukru
- 225g mąki
- 3 łyżki kakao do wypieków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Rozgrzej piekarnik do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao i sodę. Wymieszaj
wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu rozgnieć banany na papkę (użyłam tłuczka
do ziemniaków), następnie dodaj olej i jajka i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę
mokrych składników do mąki. Delikatnie przemieszaj, tylko do połączenia
składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz
około 15-20 min aż babeczki pięknie wyrosną. Przełóż
na dużą deskę do wystudzenia. Smacznego :)
Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson "Kitchen".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz